CMS (Hazır Portal / Sistem)'lerin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

CMS dediğimiz hazır kodlanmış içerik yönetim sistemlerinin her yönden birçok avantajı vardır.. Bunları şöyle kısaca sıralayabiliriz tabiki ;

Sistemin kolay kurulabilmesi
Hızlı ve kolay veri girişi yapılabilmesi yabi blog veya forumlar için kullanışlı paneller

Özel üye bölümleri ve yetkiye göre görüntüleme diyebiliriz.
Birçok bileşe/eklentinin bir arada kullanılabilmesi
Tasarım ve içerik değiştirebilme özelliği
Forum, Anket, Özel Mesaj gibi kullanıcı için önemli bileşenlerin olabilmesi
Bir güvenlik açığı bulunduğunda güncellemesi ve yenilenmesi
Gelişmiş admin ve yetkili paneli olması
....

diye sayabiliriz.. Daha fazlasını zaten söylemeye gerek yoktur kanımızca. Bunlar avantajlarıdır tabikide.

Örneğin hızlı ve çok büyük sayıda içerik ve veri girişinin olacağı site olacaksa bir cms sistemi kullanılabilir. Yada üyelerin ve ziyaretçilerin site ile daha fazla etkileşimli olmasını isteniyor ise bir cms sistem tercih edilebilir..

Ayrıca birçok cms sistemi "Açık Kaynak" kodludur ve ücretsizdir. Bunun birçok yararı ve zararı olabilir fakat cmslerin açık kaynak olması sürekli gelişime ve yeniliğe açık oldukları anlamına gelir.

Peki Bu CMS'lerin Dezavantajları Nelerdir?

Cms'lerde ön önemli unsurlardan birisi güvenliktir. Cmsler genellikle açık kaynak kodlu olduğu için kodlara sahip olan ve geliştiren bir başka kişi yada kişiler kolaylıkla sisteminize sızabilir.
(Tabi siz önlem almasanız) Bunun dışında Cmslerin alışık olmayan kişilere karşı tavrı kötüdür. Birçok bileşenin bir arada olması bunların site içinde görünüm ve yerlerinin ayarlanması bazen insanı çıldırtabilir. Eklentilerin fazlalığı da bazen güvenlik zafiyetleri doğurabilir.. Bu yüzden az ve öz eklenti tercih edilir..

Ayrıca cmsler çok karmaşık bir yapıya sahip oldukları için ilk başlarda hem sizin hemde sitede kullanıcaların alışması zor olabilir.Örneğin yeni kurduğunuz ve hakkında fazla bir bilgiye sahip olmadığınız bir cms sisteminin admin panelinde yanlışlıkla bir şeyi silebilir yada kaldırabilirsiniz ve bu da bazen geri dönülmez bir hatadır yani cms'nin dezavantajıdır..


cms-hazir-portal-sistemlerin-avantaj-ve-dezavantajlari-nelerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkürler..