CMS Nedir? CMS'ler Neleri İçerir ve Mantığı Nedir?



CMS ingilizce olan Content Managament System (İçerik Yönetim Sistemleri) 'in kısaltmasıdır..

CMS demek aslında belli bir ürünün yada programın adı değildir. Yalnızca kodlanıp paket haline getirilmiş ve birçok kişiye ücretli (opensource) / ücretli dağıtılmış web uygulamalarına verilen genel isimdir. Genelde hazır denen scriptler için kullanılır bu CMS ifadesi, bazıları portal, sistem adı altında kullanabiliyor..

CMS'ler Neleri İçerir ve Mantığı Nedir?

Cmsler belli bir web programlama diliyle yazılmış web yazılımlarıdır, Temel olarak Asp, Php gibi web programlama dilleriyle oluşturulan ve diğer yazılım dilleriyle geliştirilen birçok CMS mevcuttur..

Ayrıca Cmsler genel olarak üyelik sistemleri, makale ekleme panelleri, haber yazma bölümleri,anket (poll),forum/platform gibi bazı bileşenleri standart olarak sizlere hazır verirler. Bu yüzden Cms'nin oluşması bu bileşenlerin aynı cms içinde birlikte veya kişinin seçimi kadar olanlar ile entegre çalıştırılabilmesi ve hostta çalışır halde olabilmesidir..

CMS'ler entegre edilebilen tüm eklentileri de kendi admin panelinde çalıştırması gereklidir.. Yani site yönetim işini admin sayfasından tamamen yapabilmelidir. Admin sitenin sahibi yada yetkilendirmeye göre sahipleridir. CMS'nin kurulumu yapıldıktan sonra admin paneline girerek siteye üye ekleyip çıkarabilinir, cms'nin desteğine göre forum yazılabilir, makale gönderebilir ve bunun gibi sistemin elverdiği her şey yaptırılabilir..

Yalnız CMS'ler kendi yazılımlarından öte üye bilgilerini, forum mesajlarını , blog kayıtlarını ve bunu gibi şeyleri nerede saklar?

Eğer asp veya php dilleriyle ilginiz varsa bu sorunun cevabını bileceksiniz. Eğer bu dillerle ilginiz yoksa biraz düşünmeniz gerekli. Veritabanı oluşuturulmuş bir CMS sistem kullanıldığı dile göre verilerini veritabanında saklar.

Eğer ASP / .net diliyle yapılmış bir cms kullanıyorsanız verileriniz genellikle MS Access tarafından tutulur ve kaydedilir. Fakat PHP ile kodlanmış bir CMS sistemi kullanıyorsanız o verilerde Mysql,PostreSQL gibi programlarda kaydedilir. Eğer bu program ve uygulamalar olmasaydı CMS'ler de olmazdı.  Çünkü CMS sistemleri, site üzerinde çok büyük bir veri girdisine sahiptir. Bu verileri bir arada tutmak,bu verilerin içinden arama yapmak ve bu yapılan aramaları listelemek, değişiklik ve düzenlemeler yapmak hep bu tüm bilgilerin saklandığı veritabanları sayesinde olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkürler..