Dijital para: Bitcoin Nedir? Nasıl Kullanılır ve Yatırımı Hakkında Bilgiler


Peki Bitcoin Nedir? Nasıl ve Neden Ortaya Çıkmıştır? 
Öncelikle Bitcoin Denen Şey Nedir? (฿,BTC
Bitcoin nedir öncelikle bundan bahsedelim, Bitcoin, internete endeksli sanal bir para birimidir ve hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmadan dolaşıma girebilen bir para birimidir. Zaten bu serbetsliği sayesinde bitcoin ile yatırım yapılabiliyor, mal ve hizmet alımı gerçekleştiriliyor.
  Bitcoin kelimesi bilgisayar terimi 'bit' ile bozuk para anlamına gelen 'coin' kelimelerinden oluşturulmuştur. Bitcoinin işareti ฿ yada BTC olarak ifade edilir.


Bitcoin Kimin Fikriydi? Kim İcat Etti? 
Bitcoin’in icad edenin Solomon Chatjn olduğu tahmini olarak söyleniyor fakat Chatjn’nun gerçek isminin bu olup olmadığı bile bilinmiyor..  Söylentiye göre Chatjn 2008 - 2009 tarihleri arasında Bitcoin sanal para birim sistemini geliştirdi ve daha sonra da izini sistemde kaybettirdi.

Bitcoin’de Farklı Olan Nedir?
Bitcoin sanalda dolaşımı olan bir para birimi olduğu için kişilere, kimliklerini açıklamadan para gönderme olanağı sunuyor. Ayriyetten net üzerinden alınabilen eşya ve hizmetlerde de kimliklerin açıklanması gerekmeden alışveriş yapılabiliyor.

Peki Nasıl Kullanılıyor Bu Bitcoin?
Kişiler internet üzerinde oluşturdukları sanal cüzdanlarda (Virtual Wallet) Bitcoin paralarını tutabiliyorlar. Açılan bu hesaplarda ise kişi bilgilerini yazmadan işlem yapabiliyor. Temel mantığı buna dayanıyor.

Bitcoin Nasıl Basılıyor?
Yeni Bitcoinlerin dolaşıma girmesi sistemin kullanıcılarına bağlı biraz da. "Sanal Madencilik" denen yol ile  verilen 16 haneli bir hex şifreyi çözebilen kişi veya kişilere 25 Bitcoin hediye veriliyor.. Bu şekilde dolaşımdaki Bitcoin sayısı artmış oluyor.

E Peki Sanal Madencilik Dediğiniz Nedir?
Bitcoin sistemine giren herkesin bilgisayarı otomatik olarak sanal madencilik de yapıyor ve bilgisayar 16 haneli kodu bulmaya çalışıyor. Kodu bulan bilgisayar Bitcoin kazanıyor. 

Bu Bitcoin'in Gerçek Hayatta Neden Değeri Var ?
Gerçek paraların aksine Bitcoin parası sınırlı oluyor.. Sistem ilk kurulduğunda sadece 20 milyon tane Bitcoin’in sisteme gireceği açıklanmıştı (Şu an bilinen bu rakamın 8 bucuk milyonu sistemde dolaşımda). Dolaşıma girmeyen para azaldıkça sınırlı sayıdaki Bitcoin'lerin euro gibi paralar karşısındaki değerleri artmış oluyor..

Bazı Kişiler Neden Bitcoin'e Yatırım Yapmakta?
Şu sebepten ki, bu sistem "İnternetin Sanal Altını" yada "internetin sanal dövizi" gibi tabirler kullanıyor ve sistem bu verilen isimler gibi işliyor. Nasıl ki, gerçek para birimlerinin değeri olduğu sürece, Bitcoin’in de bir değer taşıyacağı, yatırım yapan "sanal girişimci" kişilerce böyle düşünülüyor..

 
Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Avantaj olarak, herhangi bir merkez bankasına bağlı olmadığı için herhangi bir ülkenin ekonomisinden de etkilenmiyor, yani dalgalanma hiçbir kişiye ve devlete bağlı olmuyor.. Ayriyetten size ait hesabı dondurabilecek / kapatacak / sorgulayacak bir merkezi otorite de bulunmamakta..
Dezavantaj olarak ise, Bitcoin transferlerinde kimlik bilgilerinin gizli tutulması ve paranın sanal olarak dolaşımda olması beraberinde her türlü (illegal) yasa dışı parasal gönderi için de olanak oluşturmuş oluyor..

____________________________________________________________________
@Kullanan birkaç kişi tarafından alınan bilgiler, fotoğraflar; cnbce ve kısmi bilgiler ; eksisözlük çerçevesinde derlenmiş ve yazılmıştır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkürler..