Google Internet Explorer 8 desteğini çekiyor

15 Kasım'dan itibaren Google uygulamaları ve hizmetleri IE8 internet tarayıcısı üzerinden erişilemez hale gelecek.

Google, kasım ayının ortalarında Microsoft Internet Explorer 8 için online uygulama ve hizmetlerini desteklemeyi bırakacak ve sonuç olarak da Windows XP kullanan birçok kullanıcı etkilenecek.
Şirket blogunda yapılan açıklamada şu sözler yer aldı:
“Internet Explorer 10, 26 Ekim’de kullanılmaya başlanacak ve sonuç olarak da, bu tarihten kısa bir süre sonra 15 Kasım’de Internet Explorer 8 desteğimizi geri çekeceğiz. Bu tarihten sonra Internet Explorer 8 kullanan ve Google uygulama hizmetlerine erişmeye çalışan kullanıcılar, tarayıcılarının üst sürümlerini kullanmaları için bir uyarı ile karşılaşacaklar.”

Windows XP üzerinde çalışan en yeni Microsoft tarayıcısı Internet Explorer 8 olduğu ve Google Windows XP’de çalışan diğer versiyonlar olan IE7 ve IE6’ya olan desteğini de geri çektiği için, bu karar, şirket veya kurumlar tarafından Internet Explorer kullanmaya mecbur kılınan Windows XP kullanıcılarını büyük ölçüde etkileyecektir. Microsoft’un 2011 Mart ayında çıkardığı IE9 da, bu yıl Ekim ayının sonlarında çıkacak Windows 8 ile sunulacak olan IE10 da Windows XP üzerinde çalışmayacak.

15 Kasım’dan sonra Internet Explorer 8 kullanıcıları, Google uygulamalarında sorunlarla karşılaşacaklar. Daha önceki sürümlerde yaşananları baz alırsak da, Gmail ve Google Takvim gibi site ve hizmetlerin de etkilenebileceğini söyleyebiliriz. Bir yerden sonra da bu uygulamalar IE8 ile çalışmayı tamamen kesebilirler.

Google daha önce de tarayıcının yeni sürümü çıkmadan önce kullanıcıları uyarmıştı. 2011 Temmuz ayında şirket, desteklediği tarayıcılar listesinden Internet Explorer 7’yi çıkaracağını duyurmuş, 2010 Ocak ayında da Microsoft’un 2001’den kalma tarayıcısı IE6’yı daha fazla desteklemeyeceğini açıklamıştı. Google, tarayıcıların yalnızca son ve bir önceki sürümlerini destekleme politikasını benimsemiş durumda. Ancak IE8’e verilen desteğin geri çekilmesi, IE7’den ciddi ölçüde farklı.

Geçtiğimiz sene Google IE7’ye olan desteğini çekeceğini açıkladığı zaman, tarayıcının o sürümü dünya genelinde %7’lik bir kullanım oranına sahipti. Ancak Internet Explorer 8 için durum farklı. IE8 sürümü, dünya genelinde geçtiğimiz ay %25’lik kullanım oranıyla en çok kullanılan tarayıcı oldu. Internet Explorer kullananlar arasındaki oranı da Ağustos ayında %47 seviyesindeydi.

Windows XP de sona doğru yaklaşıyor. Microsoft, işletim sistemi kullanıcıları için son güvenlik güncelleştirmesini 2014 yılının Nisan ayında vereceğini açıklamıştı. Ancak IE8 gibi Windows XP de büyük bir kullanım oranına sahip. Önceki ay sonuçları, Windows XP’nin %42.5’lik oranla, %42.8 orana sahip üç yıllık Windows 7’nin hemen ardından geldiğini gösteriyor.

Bu haberle birlikte Google, 2009 yılında çıkan Internet Explorer 8’i desteklemeyeceğini duyuran en büyük şirket konumuna geldi. Microsoft, Windows 7 işletim sisteminde IE8’i 2020 yılına kadar destekleyeceğini daha önce duyurmuştu. Özellikle de Windows XP üzerinde Internet Explorer 8 kullanan kullanıcılar; Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera gibi tarayıcıların son sürümleriyle Google uygulamalarını kullanmaya devam edebilirler. Ancak Google uygulamaları için geri çekilen desteğin, eski tarayıcılarda arama özelliğine bir etkisi olmayacağını da belirtelim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkürler..