Bilgi Kirliliği ve Arakan'daki Katliamının Yanlış Fotoğrafları

Bilişim çağında bilgiye ulaşmakçok kolayken bazı bilgilere ulaşmak ise daha zorlaşıyor. Zira bilgi kirliliğibize yanlış bilgiyi, değişik bir fotoğrafı, yanlış bir anlaşılmayı gerçekbilgiymiş gibi tüm bilgi ortamına atıyor. Bu internetin lağım çukurundakibilgiler gerek reklam amaçlı gerek yanlış bilgi verme amaçlı gerek bilgi sahibiolmadan fikir sahibi olmanın sonucu… Arama motorlarında aradığını şeyibulabilmek için artık daha çok çaba sarf etmeniz gerekiyor. Çünkü bu eyniteknolojiler üzerinden para kazananlar sizi kendi sitelerine, dükkânlarına veyakütüphanelerine çekmek için sürekli bir şeyler geliştiriyorlar ve adetapaçanızdan kolunuzdan çekiştiren birileri var gibi hissediyorsunuz. Öte yandanbilinçli olarak veya bilmeden yanlış bilgiler internetten hızla yayılıyor vegerçek bilgiyi gölgeleyebiliyor. Sanki bir yardım çağrısıymış gibi veya milliduygularınızla oynayan metinler mail kutularınızdan başka mail kutularına son süratyayılıyor. "Spam" diye tabir edilen posta kutularına atılan gerekligereksiz, zaman zaman uygunsuz mailler çoğunlukla zamanınızı çalıyor, bazıinsanların buradaki bilgileri gerçek gibi kabul etmelerine de sebep olabiliyor.Bunlar bu teknolojilerin olumsuz tarafları ve bu olumsuzluklara karşı elbetteaynı kalitede ve etkinlikte çözümler de sürekli geliştiriliyor. Gelelimbilginin bu hızlı ve mekândan bağımsız paylaşılmasının gelişime ve eğitimekatkılarına. Bilgiye evinizden veya ofisinizden çıkmadan ulaşabiliyorsunuz.

ARAKAN MÜSLÜMANLARI
Örneğin; Myanmar'daki Müslümanlarınyaşadığı trajedi hakkında bilgi kirliliği üst seviyelere ulaştı. Arakan'dakikatliamı duyurmak için başka olaylara ait fotoğraflar kullanılması kampanyayagölge düşürdü.
Myanmar'ın batısındaki Arakanbölgesinde Budistler ve Müslümanlar arasında mayıs sonunda yaşanan çatışmalarınüzerinden bu kadar süre geçtikten sonra sosyal medya ve internet sitelerindesahte ve alakasız görüntüler eşliğinde 'Arakan'da Müslümanlar katlediliyor'diye kampanya başlatılması tartışma yarattı.

Burmalı Rohingyalar Derneği Başkanı ise, "İnternette birçok fotoğraf vegörüntü yayınlandı. Bunlar gerçeği yansıtmıyor ama durum internette görünendençok daha vahim" diye konuştu.

Özellikle bazı sitelerde ve sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların eskitarihlerde farklı ülkelerdeki olaylarla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Fotoğrafların gerçek hikâyeleri:

Mesela Facebook 'ta paylaşılan ve çıplakcesetlerin yanında Budist rahipleri gösteren fotoğrafın altında 'Budistleröldürdükleri Müslümanları yakmaya hazırlanıyor' yazısı yer alıyor. Ancakfotoğraf aslında 2010'da Çin'de yaşanan depremde ölenleri kendi diniinançlarına uygun olarak yakmaya hazırlanan Tibetli Budistlere ait.



Sosyal medyada kullanılan birbaşka fotoğrafta ise bir sahilde yere dizilmiş kişilerin katledilenMüslümanlara ait olduğu öne sürülüyor. Bu fotoğraf 2004'te hükümetlerçatıştıktan sonra tutuklanan Taylandlıları gösteren Reuters imzalı birfotoğraf. Yanmış bedenlerin olduğu fotoğraf ise Nijerya'da yaşanan bir petrolpatlaması sonra çekilen fotoğraflar. Patlama nedeniyle yaklaşık 200 kişihayatını kaybetmişti.
Arakan’dan gerçek fotoğraflariçin;

1 yorum:

Yorum yaptığınız için teşekkürler..