Suya da Helal Sertifikası mı Verilir?


Yaratılan suda elbette bir sorun yoktur ve olamaz. İnsan elinin karıştığı suda sorunlar başlıyor. Hazır sulardaki problemler şöyledir:

1- Karbon Filtre:
Karbon filtredeki aktif karbon, su arıtma filtrelerinde suyun; renk, tat, koku ve bulanıklık unsurlarını gidermek ve suyu içilebilir hale getirmek için kullanılır. Ticari olarak; hindistan cevizi kabuğu, kömür, odun, fındık kabuğu ve kemik gibi karbon kaynaklarından elde edilir. Buradaki sorun, eğer bu kaynak bir kemik ise; helal bir hayvanın kemiği midir? Helal hayvan islamî usullerle kesilmiş midir? Avrupa’da ve gayr-i Müslim bir çok ülkede domuzun yaygınca tüketildiğini ve Çin gibi Budist ülkelerde köpek restoranları olduğunu düşünürsek Türkiye’de üretimi olmayan bu aktif karbonun mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini anlamış oluruz.

2- Reçine Filtre:
Sudaki sertlik unsurları olan Kalsiyum ve Magnezyum iyonları yoğun olduğu durumlarda bunların absorblanması (tutulması) ve suyun yumuşatılması gerekmektedir. Bunun için değişik reçineler kullanılmaktadır. Fakat bu reçineler gliserin içerebilmekte ve bu gliserinler de bitkisel veya hayvansal kaynaklı olan yağlardan elde edilmektedir. Eğer bu gliserin hayvansal kaynaklı ise helal bir hayvan mıdır? Helal bir hayvan ise İslamî usullerle kesilmiş midir? Bu soruların cevaplandırılması ve şüphenin giderilmesi elzemdir.

3- BPA Tehlikesi ve Hijyenik Şartlar:
Bisphenol-A olarak adlandırılan ve kısa ismi BPA olan bu madde, plastiklerin ve kutu ambalajların iç kısmının kaplamasında kullanılan kanserojen bir maddedir. Ayrıca bazı plastik su şişelerinde ve damacanalarda da kullanılabilen BPA, sıcaklığın etkisi ile suya geçebilmektedir. Bu maddenin kullanılmaması gerekmekte olup, en azından daha çok 3 ve 7 numaralı plastiklerde kullanılabilen BPA dolayısıyla bu numaralı plastiklerin geri dönüşüme girmemesi gerekmektedir. Fakat buna ne kadar dikkat edildiği meçhuldür.. Bununla beraber, tüm üretimlerde olduğu gibi su üretim prosesinde ve dolumunda da gerekli hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiği, Sağlık Bakanlığı’nın son zamanlarda yaptığı ve teşhir ettiği su analizlerinden de anlaşılmaktadır.
Görüyorsunuz ki; belki bir çoğumuzun en helal ve tehlikesiz gıda olarak bildiği ve güvenerek tükettiği suyu bile maalesef modern teknoloji sulandırmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkürler..