Virüs, Casus Yazılım, Truva atı vb. Zararlı Yazılımların Tehlikeleri



Günümüzde internette gezen herkes, Siyah Hacker'larca yazılmış sistemlere zarar veren, kişisel bilgileri çalan programlar yani bilinen adlarıyla virüs, solucan, Truva atı, adware, logger gibi pek çok zararlı yazılımın etkilerine maruz kalıyor. Peki bunların farkları, tehlikeleri nedir?

Virüs, casus yazılımlar (spyware), solucan, adware vb. zararlı yazılımlar (malware), reklam, sanal suçlar, bazen sadece ego tatmini gibi çeşitli çıkarlar için bilgisayarınıza, sisteminize zarar vermek için tasarlanırlar. Zararlı yazılımlar öyle bir duruma gelmiştir ki artık herhangi bir antivirüs programı kurulu olmayan bilgisayarlar internete bağlandıkları anda virüs kapmaktadır. Hatta oldukça zararlı olan, antivirüs programı görünümünde sahte yazılımlar dahi türemiş bulunuyor. Çoğu zaman bu zararlı yazılımların hepsine virüs deyip geçiyoruz ama aslında birbirlerinden farklılar ve kimi zaman yazılımın türüne göre özel önlem veya işlem yapmak durumunda kalabiliyoruz.

Virüs Nedir? ve Bilgisayar Virüsünün Çeşitleri Nelerdir?
Virüs, bilgisayarınıza girip dosya ya da verilerinize zarar verir, tahrif eder. Virüsler bilgisayarınızda verileri bozabilir hatta silebilir. Ayrıca kendilerini çoğaltabilirler (gerçek virüsler gibi). Bilgisayar virüsü pek çok zararlı yazılımdan çok daha tehlikelidir çünkü doğrudan dosyalarınıza ve verilerinize zarar verirler.
Virüsler genel olarak imaj, ses, video dosya ekleri ile bilgisayarınıza bulaşırlar. Ayrıca indirdiğiniz programların da içine gizlenmiş olabilirler. Bu yüzden güvenli sitelerden program indirmek bilgisayarınız için riskleri azaltır.
Virüslerin iyi tarafı siz izin vermedikçe virüsler yayılamazlar. Çalıştırdığınız, indirdiğiniz programlara, açtığınız maillere dikkat ederek virüslerden korunabilirsiniz ama insan her zaman dikkatli olamıyor. Bu yüzden bir antivirüs programı (sahte olmayanından) kullanmakta fayda var.

Davranışları ve bulaştıkları konuma göre çeşitli virüsler vardır:

Dosya virüsü: Bu tür virüsler .exe, .com, .bat gibi program dosyalarına bulaşırlar. Bu virüs hafızaya yerleştiği anda o an hafızada yüklü olan tüm programlara yayılmaya çalışır.

Macro virüsü: Word, exceli powerpoint ve diğer veri dosyalarına bulaşırlar ve bulaştıkları dosyanın onarımı çok güçtür. Hatta çoğu kez bu dosyaları şifreleyip eğer şirket iseniz ve bu dosyalar sizin işinizi oluşturuyor ise sizden para karşılığı şifreyi kaldıracaklarını yada her yerde yayınlayacaklarını söyleyerek size şantajımsı bir şeylerle tehdit edebilirler.

MBR virüsü: MBR virüsü bilgisayar hafızasına yerleşir ve kendini bir depolama aygıtının bölümleme tablolarının ya da işletim sistemi yükleme programlarının bulunduğu ilk sektörüne (Master Boot Redord) kopyalar. MBR virüsü normal dosyalar yerine depolama aygıtının belli bir bölümüne bulaşır. En kolay kaldırma yöntemi MBR alanının temizlenmesidir.

Boot sektör virüsü: Boot sektör virüsü, hard disklerin boot sektörüne yerleşir. Ayrıca yapısı itibariyle bilgisayar hafızasına da yerleşebilir. Bilgisayar açılır açılmaz boot sektöründeki virüs hafızaya yerleşir. Bu tarz virüsleri temizlemesi oldukça zordur. O kadar zordur ki, format bile tek çözüm olmayabilir.

Multipartite (Çok Bölümlü ) virüs: Boot ve dosya / program virüslerinin melezi olarak tanımlanabilir. Program dosyalarına bulaşır ve program açıldığında boot kayıtlarına yerleşir. Bilgisayarın bir dahaki açılışında hafızaya yerleşir ve oradan diskteki diğer programlara da yayılır.

Polimorfik virüs: Bu virüs tipi kodunu farklı biçimlerde şifreleyebilir, böylece her bulaşmada kendini farklı gösterebilir. Bu tarz virüsleri tespit etmesi oldukça güçtür. Şüphelendiğiniz dosyaları anti-virüs firmasına göndermenizde fayda vardır.

Gizlilik virüsü: Bu tarz virüsler tespit edilmemek için çeşitli yöntemler kullanır. Disk kafasını başka bir sektörü okuması için yönlendirebilir ya da dizin listesinde gösterilen dosya boyutunda oynama yapabilir. Örneğin Whale adlı bir virüs, bulaştığı dosyaya 9216 byte ekler ancak dizinde gösterilen dosya boyutundan 9216 çıkartır.

Virüsleri yani yukarıdan da anladığınız kadarıyla sisteme zararlı programları, isimleriyle tek tek ele alıp yazacağız. Eğer konu hoşunuza gittiyse o makaleler ile devam edebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkürler..