RSS Nedir? ve Nasıl Kullanılır?

RSS Nedir?

RSS , seçeceğiniz haber, makale ve mesaj kaynaklarındaki yeni yazıların başlık ve özetlerini, sizin için biraraya toplayan bir standartdır. RSS "Rich Site Summary" (Zengin Site Özeti) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Kullanım kolaylıklarından ötürü "Really Simple Syndication" olarak da ifade edilmektedir. Bu özelliğe sahip web siteleri size sitenin özetini de sundukları için, siteyi ziyaret etmeye gerek kalmadan yeni yazılardan haberdar olabilir, bu yazılar hakkında kısa özet bilgileri ya da yazının tamamını okuyabilirsiniz.

RSS, genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastlar tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan özel bir XML dosya formatıdır. Kullandığı dosya biçimleri .rss ve .xml'dir.

RSS kısaltmasının açılımı ve zaman içinde gelişimi şöyledir:
  •     Rich Site Summary (RSS 0.91) (Zengin Site Özeti)
  •     RDF Site Summary (RSS 0.9 and 1.0) (RDF Site Özeti)
  •     Really Simple Syndication (RSS 2.0.0) (Çok Basit Besleme)

İnternet kullanıcısı RSS teknolojisi ile düzenli olarak içerik sunan sitelere abone olabilir ve çeşitli RSS istemcileri sayesinde içeriği takip edebilir. Site yöneticisi veya sahibi bu hizmeti sunmak için bir takım teknik düzenlemeler yapmalı ve uygun formatta XML'i RSS istemcisi talep ettiğinde
göndermelidir.





Peki RSS Nasıl Kullanılır?


RSS formatındaki yayınları takip edebilmeniz için bilgisayarınıza bir "RSS Reader (Okuyucu)" programı yüklemeniz gerekmektedir. "RSS Reader" anahtar kelimesi ile arama yapıp alternatif programları tercihinize bağlı olarak seçerek, bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Abone olmak istediğiniz web sitesinde bulunan RSS linkine (veya ikonuna) tıklayarak, takip etmek istediğiniz başlığı RSS programınıza ekleyebilirsiniz. Daha sonra masaüstündeki RSS programınızın ikonuna tıklayarak eklediğiniz RSS linklerine kolayca ulaşabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkürler..