Alternatif Bilinmeyen Tüm Arama Motorları ve Servisleri

Google + plus'a yeni bir otomatik fotoğraf düzeltme özelliği eklendi, uzaydan internet bağlantısı için balonlar gönderdi, aboneliğe dayalı bir müzik hizmeti başlattı, yeni bir akıllı telefonun tanıtımını yaptı ve haritasını geliştirdi.

Ancak şirket son kârlılık rakamlarını açıkladığında, yatırımcılar tek bir şeye, aramalardaki reklamlardan ne kadar para kazanıldığına bakacak.

Google'ın tüm bu yeniliklerine rağmen, asıl para kazandığı alan aramalar.

Geçen ay İngiltere'de masaüstü bilgisayarlardan yapılan aramaların % 90'ı Google'dan yapıldı. Mobil aramalarda da bu oran % 91 seyrinde.

Bu yüzdeler bütün şirketlerin kendilerinde görmek isteyeceği, üstdüzey bir performans.

Şirketin küresel düzeydeki rakamları daha da yüksek. Ancak Google'ın amerika'daki pazar payı ortalamanın altında, son rakamlara göre %78 lerde..

Şirket Çin, Rusya ve Güney Kore'de de gerilerde.

Search Engine Land internet sitesinin teknoloji uzmanı Greg Sterling, "Zamanında Google kesinlikle daha iyi bir arama motoruydu. Şimdi bu tartışmalı bir hale geldi. Ancak Google'ın marka gücü, şirketin mobil cihazlardaki agresif politikasıyla birleşince, görünür gelecekte çoğu pazardaki liderliğini garanti altına almış oldu. Tabi hiçbir şey kesin değil, ama Asya ve Rusya dışında bir başka şirketin internet aramalarında önemli kazanımlar elde etmesi zor" diye konuşuyor.

Buna rağmen diğer şirketler yine de, farklı özellikler ve hatta arama teknolojisinin prensiplerini yeniden ele alarak şanslarını deniyorlar, nede olsa Google ilk arama motoru değil ve rakipleriyle zamanında çok savaşmış ve şimdiki haline gelmiş, bazı rakipleri ise şuan yok olma aşamasında.

Google hakkında çıkan kullanıcı verilerini toplayıp depoladığı ve bunu"gizlilik politikası" adıyla kullanıcılara kabul ettirdiği iddalarına karşı birçok kullanıcı, alternatif arayışına başladı.

Biz de bu konuda alternatif bilinmeyen ancak google ile benzer çizgide giden arama motorlarını ve servislerini listeledik. Bunları listelemeden önce bizzat hepsini bir süre kullanıp, ona göre değerlendirme yaptık ve şu şekilde derledik;


İşte Google'a alternatif bazı arama motorları



Bing
Microsoft'un Bing arama motoru, toplamda Google'ın sadece 20'de birine denk düşen pazar payına sahip olsa da, küresel anlamda Google'ın başlıca rakibi durumunda.

Google'dan en önemli farkı, Bing'in anasayfasında renkli arka plan fotoğrafları ve fotoğrafın çekildiği yerle ilgili çeşitli bağlantılar koyması.

Microsoft ayrıca, çeşitli sosyal medya özelliklerini de ara ara deniyor.

ABD'deki Bing kullanıcıları aranan konuyla ilgili daha fazla bilgi verebilecek Facebook arkadaşları listesi öneriyor.
Bildiğiniz üzere Facebook, Bing ile ortak çalışıyor ve Facebook aramalarını ve yabancı kelime çevirilerini Bing servisi ile yaptırıyor.



Yandex
Rusya'nın en popüler arama motoru Yandex'in İngilizce, Türkçe ve Ukraynaca versiyonları da bulunuyor. Şu sıralar kullanımın arttığı bölgelere yatırım yapan Yandex Türkmenistan gibi diğer orta asya ülkelerine yavaş yavaş ulaşma içersinde.

Şirket arama sonuçlarında "adalar" adlı yeni bir özellik sunuyor. Bu özellikle, doğrudan aranan unsurla ilgili bir dizi bilgi sunuluyor.

Örneğin, 'Aeroflot check in Moskova' şeklinde bir arama yapıldığında doğrudan, Aeroflot Havayolları'nın check-in menüsü görülebiliyor.

Ya da 'Göz doktoru Londra klinik' diye arama yapıldığında, doğrudan arama sayfasından randevu alınabiliyor.



DuckDuckGo

DuckDuckGo'nun başlıca özelliği mahremiyet. Şirket kullanıcıların kişisel bilgilerini toplamayacağını ve paylaşmayacağını taahhüt ediyor. Kişisel mahremiyet, özellikle Google, Microsoft ve diğerlerinin ABD'nin Ulusal Güvenlik Dairesi, kısa adı NSA ile veri paylaştığının ortaya çıkmasından sonra daha da önemli bir hale geldi.

Şirketin performansı özellikle NSA'in Prizma izleme programının ortaya çıkmasından sonra yükseldi. Ama daha sonra NSA gerçekten bilgi toplamak istediği takdirde şirketin buna nasıl engel olabileceğiyle ilgili sorular da sorulmaya başlanmadı da değil.



Blippex
Çoğu arama motoru sonuçları kelimeleri ve bir sayfadaki bağlantıları analiz ederek sıralıyor olsa da Blippex, diğerlerinden farklı olarak kullanıcıların sayfada geçirdiği süreye dayanarak kendi sıralamasını yapıyor. Sayfada ne kadar uzun zaman geçirilirse, o kadar önemli kabul ediliyor.

Blippex bu sıralamayı, gönüllü kullanıcılarından bir eklentiyi kurup, internet kullanma alışkanlıklarını izlediği bir programla alınan bilgiye dayanarak yapıyor.

Daha bu ay başlayan Blippex'in çıkardığı sonuçları bazı kullanıcılar garip bulabiliyor. Ancak Blippex daha çok kişi kullandıkça, arama motorunun daha da iyileşeceğini taahüt ediyor.



WolframAlpha


Wolfram Alpha kendisini kendisini bir "arama hizmeti" sağlamaktan daha çok kendisi "Sayısal Bilgi Motoru" (Computational Knowledge Engine) olarak tanımlıyor.

Diğer sitelerin bağlantılarını sunmak yerine, birincil kaynaklardan veri ve rakam topluyor ve diğer verilerle kıyaslanmasına izin veriyor, sonra da sonuçları tablolar, grafiklerle sunuyor.

Wolfram'ın ayrıca paralı bir profesyonel versiyonu da var. Profesyonel versiyonda kullanıcılar kendi görsellerini ve istatistiklerini girip, analizini alabiliyorlar.



Naver
Güney Kore'nin başlıca arama motoru, 1999'da bir grup eski Samsung çalışanı tarafından yazılmaya başlandı ve kuruldu.
Arama sonuçları kitaplar, reklam verenler, uygulamalar, sosyal medya, bloglar ve haberler şeklinde kaynaklarına göre sıralanıyor.

Güney Kore Adil Ticaret Kurumu, yakın zamanda ise Naver'in rekabet kurallarını ihlal ettiği iddialarını araştırmaya başladı.



Blekko
Blekko'nun başlıca özelliği "slashtag"özelliğinin olması. Slashtag, kullanıcıların arama sonuçlarını filtreleyebilmesini ve istedikleri bilgileri alabilmesini sağlayan bir araç.

Örneğin bir kullanıcı nereden pasta alabileceğini öğrenmek istiyorsa, "kremalı pasta, dükkan, restorant, otel" şeklinde arama yapabiliyor. Ama kullanıcı, konuyla ilgili yakın geçmişte yazılanları görmek istiyorsa, "kremalı pasta-blog adı-tarih(zaman)" şeklinde bir arama yapılıyor.

Daha sonra sonuçlar pasta süslemeleri, tarifler, alışveriş şeklinde farklı kategoriler halinde sunuluyor ve bu kullanıcının tam olarak istediği arama sonuçlarına odaklanabilmesini sağlıyor.



Pipl
Pipl, belli bir kişi ya da bu kişinin internette paylaştığı materyali ortaya çıkarmak konusunda uzman. İsim, elektronik posta, kullanıcı adı ya da telefon numarasıyla arama yapılabiliyor.

Pipl'ın geliştiricileri sitelerinin rakiplerinin kaçırdığı bilgileri de bulduğunu, Pipl'in internette "derin bir araştırma" (searching the deep web) yaptığını belirtiyor.

Pipl'ın bulduğu veriler arasında sosyal medya profilleri, mahkeme ve sabıka kayıtlarıyla diğer veri tabanları da bulunuyor.



Search.Yacy
Yacy kullanıcılara dayalı yani kullanıcılar ile birlikte çalışan (P2P - Peer to Peer) bir arama motoru sistemi.

İnternetteki sıralamayı kendi server/sunucuları yerine, verdiği bir yazılımla kullanıcıların bilgisayarları yapıyor. Daha sonra toplanan bilgiler ortak bir veri tabanında toplanıyor ve dağıtılıyor.

Yacy, bilgileri kullanıcılardan topladıkları için hiç kimsenin sansürleyemeyeceğini söylüyor.

Ancak sıralama algoritmaları rakiplerinden daha eski olduğu için, hevesli kullanıcılar dışındaki kitleye pek hitap etmeyebiliyor.



Baidu
Baidu, Çin'in uzak ara en popüler arama motoru.Çin'in çok sıkı yönetiminden dolayı diğer arama servisleri bu ülkede sıkıntı çektiklerinden dolayı bu arama motorunun önü açılmış durumda. Ayrıca devlet tarafından kontrollü bir arama motoru olduğu için Çin hükümeti izin vermiş durumda.

Yalnız şirket gücünü, sadece bağlantılardan değil kullanıcının tam olarak istediği bilgiyi sunmasından aldığını söylüyor.

Buna arama sonuçlarına eklenen videolar, şarkılar ve hatta interaktif internet uygulamaları da dahil.



StartPage
StartPage sunduğu hizmeti "Google tarafından geliştirildi" diyerek tanımlıyor. Çünkü aslında tüm arama sonuçları aslında Google'a bağımlı.

Google'dan farkı ise, kullanıcıların kimliklerine dair bilgileri Google'ın ele geçirmesine izin vermemesi.

StarPage'i geliştiren Hollanda merkezli şirket Surfboard Holding, ABD'nin bilgi toplama programlarının kendilerine ulaşamayacağını savunuyor.

Bu özellik genellikle kişisel mahremiyetine önem veren kullanıcılara hitap ediyor. Ama karşılığında arama sonuçları internetteki geçmiş ya da bulunulan yere göre kişiselleştirilemiyor.



Attrakt
Cetinia Araştırma Ekibi olarak kullandığımız diğer bir arama motoru. Bu arama motoru sayesinde favori bağlantılarımız bir yerde topladıktan sonra bu bağlantılarımız arasında da arama yapabiliyoruz. Kolay kullanım açısından sizlere tavsiye edebileceğimiz bir arama motoru.



CompletePlanet
"Deep Web ( Derin İnternet)'e açılan kapı" denilmekte. Ücretsiz olan bu arama motoru bizlere bir rehber kaynağı sunmanın yanı sıra genel amaçlı aramalardan gizlenen büyük çapta dinamik veritabanlarına kolay erişim sağlamakta. Veri tabanının sayısını görselde görebildiğiniz gibi 70,000  den fazla indexlenmiş veritabanı var. Öte yandan Google'ın bile henüz indexlemediği bu sayfalardan yararlanabilirsiniz.



OhMyGodLOL!!!
Diğer arama motorlarından farkı yalnız komik, espritüel resim, karikatür, caps gibi görsellerin indexlendiği bir arama servisidir.
Google görsellerinde filtre bulunurken bu arama motoru bunu tamamen kaldırdığından her türden içeriğe ulaşmanız mümkün.

Eksi yönü ise bazen istenmeyen görsellerde gözünüze çarpabilir.



SHODAN hq
Öncelikle bu arama motoru her kullanıcının pek işine yarayacak bir arama motoru değildir öncelikle bunu belirtelim.
Şu sebeptendir ki, güvenlik uzmanlarının(Security Expert) genelde kullandıkları bir arama motorudur.
Bu arama servisi sayesinde internete bağlı herhangi bir cihazın kıta - ülke - bölge gibi yerlerini bulmada yardımcı olur.
Öte yandan hackerların kullandığı ama nadir bilinen bir arama motorudur.



QUİXEY
Bu serviste "uygulama arama motoru" (the search engine for apps) olarak kendisini isimlendirmiş. Google tarafındanda desteklenen bir site olan Quixey genel anlamda sosyal medya üzerinde aramalar yapmakta. Arayüz olarak gayet ilgi çekici ve bakımlı görünen siteyi uygulama alanında aramalarda kullanabilirsiniz.



FindZebra Compute
Danimarka Teknik Üniversitesi tarafından yapılan bir arama motorudur.

Tıp alanında kullanılan bir arama servisidir. Sitenin kendi açıklamasına göre, çok nadir rastlanan hastalıklar hakkındaki bilgilerin indexlendiği, arşivlendiği bir arama motorudur.

Bilgiler tamamen güvenli kaynaklardan sağlanmaktadır.



AramaniA
Türkçe bir arama motoru CompletePlanet gibi belli katagorilere göre de arama yapabiliyorsunuz. Ancak arayüzü çok eskilerde kalmış, algoritma yok. Ne kadar vasat halde olduğumuzu bu arama motorundan görebilirsiniz. Siteye 2. kez girmezsiniz.



FindTheBest
Genellikle ürün karşılaştırmalarında kullanabileceğiniz bir arama motorudur.
Bir ürünü almadan önce buradan farklı firmalardan araştırabilir, fiyat analizi ve karşılaştırması yapabilirsiniz.
Sadece alışverişte değil, eğitim, sağlık, bilgisayar programları, tatil yerleri gibi karşılaştırmalar da yapabilirsiniz bu servis ile.



GIGABLAST
2000 yılında kurulan ve yaklaşık 1 milyar internet sayfası içerisinde arama yapabilen bir arama motorudur.
Arayüzü oldukça eski ve biçimsiz olmasından ötürü 2.sefer girmek istemeyebilirsiniz. Bu da onların ilgisiz sitelerinden biri işte.
Bunun yanında kaynak kodları açık olarak dağıtılabilmesinden dolayı kullanılabilir ve sizde geliştirip kendi sisteminize entegre edebilirsiniz.


Bunun Yanında Az Bilinen Pek kullanışlı olmayan / diğerlerinden pek bilinen farkı olmayan arama motorları da var. Bunların sadece isimlerini verelim. Çünkü araştırmaya ve hakkında yazı yazmaya gerek yok her birerinin.


Aol.
Ask

blinkx
Clusty

hakia
HOTBOT
LYCOS
Sapo.pt
dogpile



aramak istediğiniz kategoriye göre bunları da kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkürler..