Saman Fiyatları Arttı ; Et ve Süt Tüketicileri Ne Yapmalıyız?

Doğal kaynaklardan sonu bitmek bilmeyen ihtiyaçlarımız ve doğal kaynaklara daha fazla nufuz etmemiz acaba biz insanlığı nereye götürüyor?

Hayvancılığın yakın dönem sorunu; saman karaborsaya düştü.

Kaba yem olarak tabir edilen samanın balyası geçen yıl 4.50 liraydı, bugün ise 13 lira civarında. Bu fiyatlara rağmen saman bulmak zor…

Hayvancılıkta maliyetin yüzde 65 - 70’e yakını yem. Hayvancılıkta kesif yem (fabrika yemi) ve kaba yem (saman vb) birbirinden ayrı düşünülemez. Bizde kaba yem olarak besleyici değeri olmayan saman kullanılır. Şu anda samanın fiyatı neredeyse mısır, buğday ve arpayla aynı. 3 kattan fazla artış var. Bu anormal; Türkiye’de kaba yem ithalatı yasak. O yüzden kuru ot, balya yonca ithalatına izin verilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuruldu. Bu yüzden yem ithalatındaki gümrüklerin de indirilmesi gerekir.

Neden?
Geçtiğimiz kış mevsiminin biraz uzun sürmesi ve yaz mevsiminin kurak gitmesi sonucu bu yönde bir gelişme olduğu biliniyor.

Hem fabrika, hem de kaba yem fiyatlarındaki artışın et ve süt fiyatlarınayansıyacağını belirtmek gerekir.

Türkiye’de özellikle son on yılda uygulanan hayvancılık politikaları nedeniyle üreticilerin yem ihtiyacında giderek artan sorunlar baş gösteriyor. Sürdürülebilir ve ıslah edici mera yöntemlerinin uygulanması yerine konvansiyonel yöntemlerle, yani yüksek girdiyle (enerji, kimyasal gübre ve tarım zehirleri, GDO vb.) üretilen hayvan yemlerine dayalıpolitikaların, hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların başlıca nedeni olduğu iddia ediliyor. Türkiye’de hayvancılık sektörünün yıllık yem ihtiyacı ortalama 25 milyon ton olarak hesaplanıyor.

Tüketici olarak biz ne yapmalıyız?
  • Karaborsaya rağbet etmeden çözüm yolu bulmalıyız, bu sene böyleyse ileriki yıllarda neler olacağını düşünerek üretimin bir tarafından tutmalıyız.
  • Hep tüketici değil üreticiliğe katkı vermeliyiz.
  • Doğal kaynakların sürdürülebilir olarak kullanılmasını el birliği ile sağlamalıyız.
  • Kirlenmenin, betonlaşmanın... vb önüne geçmeliyiz.
  • Hayvansal ürünlerde de alternatif olabilir. tereyağının alternatifi zeytin yağı olabilir. Kırmızı etin alternatifi beyaz et yada balık olabilir. Süt ürünlerini piyasadan değil de direkt üreticiden alınabilir.
Cetinia.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkürler..